Предстоящото забавяне на световната икономика  ще принуди все повече работници

...
Предстоящото забавяне на световната икономика  ще принуди все повече работници
Коментари Харесай

Ще се примиряваме все по-често, с по-ниски заплати

Предстоящото закъснение на международната стопанска система  ще принуди от ден на ден служащи да одобряват по-нискокачествени и нископлатени работни места, които не са сигурни и не обезпечават обществена протекция, като по този метод се задълбочава неравенството, изострено от рецесията с Ковид-19. Това се показва в нов отчет на Международната организация на труда, представен от КНСБ.

" Световната прогноза за заетостта и обществената сфера: Тенденции 2023 година “ (WESO Trends) на МОТ също по този начин предвижда, че растежът на заетостта в международен мащаб ще бъде единствено 1% през 2023 година, което е по-малко от половината от равнището през 2022 година Предвижда се безработицата в международен мащаб да се увеличи леко през 2023 година с към 3 млн. души и да доближи 208 млн. души (което подхожда на ниво на безработица в международен мащаб от 5,8 %). Прогнозираното умерено нарастване се дължи основно на лимитираното предложение на работна ръка в страните с високи приходи. Това би означавало превръщане на наклонността за понижаване на безработицата в международен мащаб, следена в интервала 2020-2022 година Така международната безработица ще остане с 16 млн. души над референтната стойност отпреди рецесията (определена през 2019 г.).

В допълнение към безработицата " качеството на работните места остава основен проблем “, се споделя в отчета, като се прибавя, че " достойният труд е от главно значение за обществената правдивост “. Десетилетието на прогрес в намаляването на бедността се провали по време на рецесията от Ковид-19. Въпреки зараждащото се възобновяване през 2021 година, продължаващият дефицит на по-добри благоприятни условия за работа евентуално ще се задълбочи, се споделя в изследването.

Сегашното закъснение на растежа значи, че доста служащи ще би трябвало да одобряват по-нискокачествени работни места, постоянно с доста ниско възнаграждение, от време на време с непълен брой часове. Освен това, защото цените порастват по-бързо от номиналните трудови приходи, рецесията с разноските за живот рискува да тласне от ден на ден хора към беднотия. Тази наклонност се прибавя към забележителното понижаване на приходите, следено по време на пандемията, която в доста страни засегна най-силно групите с ниски приходи.

В отчета се показва и нов изчерпателен индикатор за неудовлетворената потребност от претовареност – световната разлика в заетостта. Освен безработните, тази мярка включва и хората, които желаят да работят, само че не търсят интензивно работа, тъй като са обезкуражени или имат други отговорности, като да вземем за пример грижи за близки хора. През 2022 година световният дефицит на работни места възлиза на 473 милиона души, което е с към 33 милиона души повече от нивото през 2019 година

Условията на стагфлация заплашват продуктивността и възобновяване на пазара на труда.

Влошаването на положението на пазара на труда се дължи основно на зараждащото геополитическо напрежение и спора в Украйна, неравномерното възобновяване на пандемията и продължаващите усложнения в световните вериги за доставки, се споделя в отчета на WESO Trends. В своята цялост те са основали условия за стагфлация – по едно и също време висока инфлация и невисок напредък – за първи път от 70-те години на предишния век насам.

Жените и младежите се оправят доста по-зле на пазарите на труда. В международен мащаб през 2022 година коефициентът на присъединяване на дамите в работната мощ възлиза на 47,4%, в съпоставяне със 72,3% за мъжете. Тази разлика от 24,9 процентни пункта значи, че на всеки стопански неактивен мъж се падат две такива дами.

Младите хора (на възраст 15-24 години) срещат съществени компликации при намирането и запазването на почтена работа. Тяхното ниво на безработица е три пъти по-високо от това на възрастните. Повече от един на всеки пет – 23,5 %, от младежите не са заети, не учат и не се образоват.

" Нуждата от повече заслужен труд и обществена правдивост е явна и незабавна “, съобщи генералният шеф на МОТ Гилбърт Ф. Хунгбо. " Но в случай че желаеме да се оправим с тези многочислени провокации, би трябвало да работим дружно за основаването на нов световен обществен контракт. МОТ ще води акция за основаване на Глобална коалиция за обществена правдивост, която да набере поддръжка, да сътвори нужните политики и да ни приготви за бъдещето на труда ", сподели още той.

Директорът на отдела за проучвания на МОТ и координатор на отчета Ричард Саманс пък изясни, че забавянето на растежа на заетостта в международен мащаб значи, че не може да се чака загубите, понесени по време на рецесията от Ковид-19, да бъдат възобновени преди 2025 г.  " Забавянето на растежа на продуктивността също буди съществено безпокойствие, защото продуктивността е от значително значение за превъзмогване на взаимосвързаните рецесии, пред които сме изправени, касаещи покупателната дарба, екологичната резистентност и човешкото богатство “, добави координаторът на отчета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР